Espresso vodič
Espresso, dobro poznati napitak koji je nekada nazivan "crna kafa", je gust i kremast napitak.
Istorija ovog napitka seže preko 100 godina: Luigi Bezzera, izumitelj, stvorio je mašinu u Milanu, a koja parom, pod pritiskom, istiskuje kafa.
Na kvalitet espresso-a najviše utiču:
-
Visokokvalitetna, pažljivo odabrana sirovina: zelena kafa.
-
Za mešavinu kafe, preferira se visok sadržaj arabike.
-
Voda bez ikakvih dodataka, hlora i drugih faktora koji mogu uticati na ukus (zato se tretman vode integriše u aparat za kafu).
-
Sveže mlevenje - po narudžbini - što znači da mašine melju pravu količinu kada pritisnemo željeno dugme.
-
Pravilno podešeni parametri mlevenja.
Krema, kruna espresso-a
Kako se formira? Kada vruća voda pod visokim pritiskom dođe u kontakt sa kafom, voda stvara emulziju s uljem u kafi i dovodi do prezasićenja sa CO₂. To rezultira brojnim sitnim mikromehurićima koji se spajaju stvarajući kremu.
Izgled kreme je povezan sa sadržajem ugljen-dioksida u pečenoj i samlevenoj kafi. Stoga, njena boja, ukus i gustina mogu ukazati na to koliko je kafa sveže pržena.
Ako je sveže pržena: Kafa stvara više ugljen-dioksida, što dovodi do formiranja debljeg sloja kreme, koja u ustima stvara senzaciju mehurića. Stoga, što je kafa starija, tanja je krema koja se formira tokom pripreme.
Ups…, Da li je krema tvoje kafe previše tamna ili svetla?
Kako piti espresso?
Još jedna dilema koja traje vekovima: zašto se služe kašičice uz espresso kada većina ljudi pije "crnu" kafu?
Da bi ste pomešali svoju kafu! Ovo je ključno jer se tokom posluživanja krema odvaja od vode. Da biste postigli izbalansirani ukus, važno je promešati je i odmah popiti.
Na kraju, bitno je poslužiti sveže napravljen espresso odmah, jer ukus opada kako stoji. Sveže pripremljen je najbolji!
Sve je u nauci:
Teorija ekstrakcije
Savršen espresso se oslanja na balans ukusa. Proces ekstrakcije se može podeliti na tri faze:
Začini svoj dan i probaj nove fresh corner specijalitete iz asortimana kafe!
Istraži našu ponudu kafe!
Zajedno je još bolje! Uz osvežavajuću kafu, izaberi i hot-dog ili uživaj u nekom od naših ukusnih sendviča!
Putovanje kafe
Zanima te kako sveža aroma pronalazi put od polja kafe u Brazilu do tvoje šolje?
Klikni i otkrij 10 koraka putovanja kafe.